Hopp til hovedinnhold

Populærling!

Silje i jobb
Silje er populær i bedriften.

«Har Silje tid denne uken?» «Kan vi få Silje til å gjøre det?» «Jeg trenger Silje hele onsdag!» Når uken skal planlegges er det rift om Silje Ryen som er lærling i Mediedesign. Etter 10 måneders læretid har hun blitt en viktig bidragsyter i Kikkut Kommunikasjon, hvor vi møter henne sammen med daglig leder Ragnhild Melbye.

Ragnhild og Silje
Ragnhild og Silje

«Silje er veldig flink til å spørre om hva mer hun kan bidra med, hun er alltid på tilbudssiden,» forteller Ragnhild. «Vi gjorde noe lurt da vi ga henne læreplass».

Kikkut har vært en lærebedrift siden 2015 og Silje er den sjuende lærlingen som er inne på en toårskontrakt. Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon hjelper dem med å finne de riktige kandidatene.

Lite administrasjon

I Kikkut tar de inn lærlinger innen grafisk design. Ragnhild forteller om at de har en udelt positiv opplevelse: «Det er enklere å være lærebedrift enn mange tror. Bedriften må ha orden i sysakene for å bli kvalifisert, men selve prosessen med å finne en lærling og all administrasjon, det er det Opplæringssenteret som står for. Vi forteller dem hvilke profiler som kan passe hos oss i Kikkut og Opplæringssenteret foreslår kandidater som vi kaller inn til intervju. Det er viktig at lærlingen og bedriften matcher hverandre. Lærlingen skal ha en positiv opplevelse av bransjen og seg selv som fagperson, og samtidig bli kjent med hva som kreves for å lykkes i stillingen.»

Rett lærling på rett plass

Silje hadde vært gjennom en grundig prosess med Opplæringssenteret før hun gikk i et intervju med Kikkut. «Etter at jeg fikk kontakt med Opplæringssenteret hadde jeg jevnlige samtaler med dem. De skal bli kjent med deg som lærling og så blir du eventuelt sendt til et intervju på en arbeidsplass. De foreslår en bedrift som de tror passer for deg.»

Stort mulighetsrom

Da Silje begynte i august 2021 hadde hun få forventninger til oppgavene som lå foran henne:

«Planen har vært å teste litt forskjellig og så fordype meg mer i det jeg interesserer meg for. Opplæringssenteret gir meg også tilgang til en rekke kurs. Slik kan jeg spisse svenneprøven mot noe jeg har jobbet med og som jeg likte ekstra godt. Så langt har jeg designet logoer, utviklet illustrasjoner, produsert enkle malbaserte trykksaker, og ikke minst fotografert en del. Jeg har også kontakt med kunder.»

Silje i full gang med fotografering
Silje i full gang med fotografering

Blir raskt selvstendig

Silje skal være i Kikkut i to år. Etter tett oppfølging det første halve året er hun stadig mer uavhengig når hun løser oppgavene sine: «Man må levere på et så bra nivå at kundene blir fornøyde. Det som er bra med å ha en læretid er at man får rutine og når læretiden er over så har jeg byråerfaring. Alle stillingsutlysninger fremhever hvor viktig det er med noen års erfaring.»

All erfaring er viktig

Silje har bachelor i både sosiologi og i visuell kommunikasjon. Hun har også et semester med foto. «Kikkut har mange kunder med viktige sosiale funksjoner i samfunnet, da er det et ekstra pluss med en lærling som har så bred kompetanse som Silje,» sier Ragnhild. «Av de sju lærlingene som har vært hos oss så langt har to av dem blitt fast ansatte. Jeg kan trygt si at det lønner seg for oss å være en lærebedrift!»